Op 7 juli werden de Gerard & Anton Awards weer uitgereikt. Ook dit jaar werden de 10 meest veelbelovende start-ups uit de Brainportregio weer in de schijnwerpers gezet tijdens een event op de High Tech Campus. Kadans Science Partner is partner van de De Gerard & Anton Awards, die worden georganiseerd door Innovation Origins. Andere partners zijn High Tech Campus, Ernst & Young, Brainport Development, V.O. Patents & Trademarks en Gemeente Eindhoven.Philips-directeur Hans de Jong en de Eindhovense Economiewethouder Stijn Steenbakkers spraken de winnaars toe, waaronder de laatste digitaal.

Kadans Science Partner feliciteert de winnaars, waaronder leden van het Kadans netwerk OrangeNXT en Bright Photonics. Hieronder meer over alle winnaars:

 

Bright Photonics

Fotonica is de oplossing en laat Eindhoven daar nou net heel goed in zijn. De jury gaat er – met velen in de regio – vanuit dat fotonica eenzelfde economische revolutie zal ontketenen als elektronica 50 jaar geleden. Bright Photonics is een hightech bedrijf voor het ontwikkelen en ontwerpen van geïntegreerde schakelingen op basis van licht: Photonic Integrated Circuits ofwel PICs. Het bedrijf is daarmee – naast eerdere winnaars Effect Photonics & Smart Photonics – een onmisbare schakel geworden in de waardeketen van bedenken, ontwerpen, maken en kraken.
De CEO zei ooit in een interview: “If there is an opportunity, take advantage of it and don’t waste time focusing too much on the risk”. Voor Ronald Broeke en zijn team pakt dat vanavond goed uit met de Gerard en Anton Award.

Carbyon

Het is de duurzame droom, en Carbyon werkt daar aan. CO2 direct uit de atmosfeer halen en weer opwerken tot brandstof. Door CO2 en groene stroom te gebruiken als basis voor synthetische brandstoffen kunnen de we CO2-kringloop sluiten, beschikken over schone energie zonder dat we voedselproductie of natuur in gevaar brengen.

Choice for Women

Een anticonceptiemiddel dat maar een keer hoeft te worden ingebracht. Het heeft geen hormonale bijwerkingen en je kunt van een afstand aan- en uitzetten. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. In onze ontwikkelde wereld wordt nog steeds 1 op de 5 kinderen ongewenst geboren, met alle gevolgen van dien voor kind, moeder en maatschappij. Met de implantaten van Choice for Women behoort dit tot het verleden. Met de Gerard en Anton Award wil de jury een podium geven aan deze uitvinding en dit bedrijf, zodat jullie ook het volgende deel van dit avontuur vol energie en enthousiasme tegemoet gaan.

EZ Factory

Als we iets kunnen leren uit de luchtvaart zijn het de checklists. Niet vertrouwen op routine, altijd bewust zijn van de handelingen die je uitvoert. In de luchtvaart een kwestie van leven of dood. In andere sectoren is het misschien niet zo dramatisch. Maar kwaliteitsbewaking en het voorkomen van verspilling maken bewust handelen noodzakelijk. EZ go helpt dat makkelijk te maken

Orange NXT

Van maaltijdbezorging, beheer van weegschalen tot detectie van asfaltschade. Alles gaat digitaal en is via het internet met elkaar verbonden. En bedrijven moeten mee. Het is wat de klanten van ze verwachten en wat een efficiënte operatie van ze vraagt. En die digitale transformatie van bedrijven is het werkveld van Orange NXT. Zij ontwikkelen het kantoor van de toekomst in je broekzak. De jury is ervan overtuigd dat slimme verbindingen tussen mensen, apparaten en data een niet te stuiten trend is. Maar er is geen one size fits all, en juist met haar klantgerichte aanpak onderscheidt Orange NXT zich van de markt. Dat zie je terug in de groei die jaarlijks verdubbeld.  Of in de woorden van de Barbapapa & managing director, Huub van der linden, “Wij zijn een ICT bedrijf, maar dan anders.”

Roosh

Roosh bemiddelt in parkeergelegenheid bij vliegvelden. Dit was de afgelopen maanden geen bloeiende business. Wat dan? Roosh heeft haar kennis om een platform te ontwikkelen en internationaal uit te rollen ingezet. Van parkeerplatform naar online marketing agency. Ondernemen is ondernemen tenslotte.

Tech 2B

257 bedrijven en 534 actieve gebruikers weten de weg al te vinden naar dit platform voor de maakindustrie. Sneller, beter, goedkoper je weg vinden naar de juiste vakmensen en bedrijven die je verder kunnen helpen. Een niet onbelangrijk voordeel in de hedendaagse economie. Het gaat allang niet meer om wie de goedkoopste is, het gaat erom wie de slimste is. En slim dat ben je samen! Het succes van Brainport Eindhoven is het succes wat ontstaat door het creëren van samenwerkingen. Initiatieven die daaraan een bijdrage leveren kunnen daarom ook rekenen op steun van de jury.

TouchWind

Windmolens op zee zijn een belangijk onderdeel van de energietransitie. Maar ook duur en complex. Enorme torens worden gebouwd, staand op de zeebodem. Kunnen we de molens niet laten drijven? Nee, dan zouden ze omwaaien… of?  De ondernemers achter TouchWind werkten twintig jaar aan een technologie waardoor deze manier van windenergie op zee opwekken mogelijk wordt. Volgend jaar hopen de ondernemers hun prototype te kunnen presenteren.

True Sim

Aangetoond is dat 80% van de onnodige sterfgevallen te maken heeft met een tekort aan competenties van medisch personeel. Dit kan eenvoudig voorkomen worden door frequenter en beter te trainen. Maar hoe dan? Met TrueSim heeft medisch personeel het gevoel voor een echte patiënt te staan. Het is virtueel, maar levensecht. Acute symptomen kunnen worden herkend en bedreigingen zijn zoals deze zich in de realiteit presenteren. Succesvolle innovaties voldoen volgens de jury aan de paradox van meer doen met minder. In het geval van True Sim gaat dat helemaal op. Een hoger leerrendement en kwaliteit tegen lagere kosten. En dan ook nog eens beter aansluitend op de beroepspraktijk waarin trainees vaker, flexibeler en kortere momenten zelfstandig en locatie onafhankelijk kunnen trainen in plaats van een dag of dagdeel afwezig zijn.

XYZ Dynamics

De overgang naar elektrisch vervoer zorgt voor spanning. De stilte en de schone lucht van de afgelopen periode hebben ons opnieuw bewust gemaakt van hoe vervuild onze steden eigelijk zijn. Maar tienduizenden busjes, die nodig zijn voor bouw, transport en diensten, in één keer vervangen is onmogelijk. XYZ Dynamics komt met een upgrade. Na het winnen van een een European Start-up of the year award op ons event van vorige week, valt de start-up van de Automotive Campus Helmond nu opnieuw in de prijzen.