BUILDING THE FUTURE
A PODCAST BY KADANS SCIENCE PARTNER
Building the Future
Inspirerende gesprekken met vernieuwers, baanbrekers en knappe koppen
Inspirerende gesprekken met vernieuwers, baanbrekers en slimme koppen. Hoe ziet de wereld er over 20 jaar uit? Eten we dan nog steeds vlees? Welke rol zullen robots in ons leven spelen? Hoe snel zullen we echt een volledig zelfrijdende auto hebben?
In Building the Future bespreken verschillende experts hoe zij de toekomst zien. Ze vertellen over de laatste innovaties, verkennen het maatschappelijke debat en proberen een beeld van de toekomst te schetsen. Want wat we ook denken, feit is dat de wereld verandert. Daarom is samenwerking essentieel voor innovatie.
Met de productie van seizoen 1 van deze podcast geeft Kadans Science Partner leden van haar community de kans om te praten over de oplossingen en innovaties waar zij aan werken.
#1 Campus Development: Hoe bouw je een sterk ecosysteem?
Deze speciale miniserie over campusontwikkeling maakt deel uit van ‘Building the Future’. In deze eerste aflevering richten we ons op ecosystemen. Meer specifiek, hoe bouw je een sterk ecosysteem. Campussen ontwikkelen is veel meer dan stenen en mortel: een sterke gemeenschap opbouwen vergt tijd en inspanning van alle betrokken partijen. We leren over de verschillende vormen en definities van innovatie-ecosystemen en de waarde van sterke samenwerkingsverbanden. We bespreken ook hoe Kadans, samen met haar partners, dit alles in de praktijk brengt in het nieuwe Plus Ultra Leiden gebouw op het Leiden Bio Science Park. Gastheer Rudy van Beurden bespreekt dit onderwerp samen met 3 gasten: Gwen van Overbeke (Manager Governance, Communicatie & Branding bij Leiden Bio Science Park), Paul Jansen (Vice president van IADP) en Tom Straeter (Senior Ecosystem Manager bij Kadans).
#2 Campus Development: Impact op maatschappelijke uitdagingen
Deze speciale miniserie over campusontwikkeling maakt deel uit van ‘Building the Future’. In deze tweede aflevering praten we over de impact van campussen en wetenschapsparken, met de nadruk op maatschappelijke en economische impact: waarom is het belangrijk? En wat is er nodig om impact te creëren? Hoe kunnen campusmanagementorganisaties hun impact meten en bewijzen? Campus Groningen is een mooi voorbeeld en Edward van der Meer (directeur Campus Groningen) zal ingaan op hun visie en de lessen die tot nu toe zijn geleerd. Edward van der Meer, Jacques van Dinteren (voorzitter IADP) en Tom Straeter (Senior Ecosystem Manager bij Kadans) schuiven aan tafel bij gastheer Rudy van Beurden.
#3 Campus Development: Het meest succesvolle bestuursmodel
Deze speciale miniserie over campusontwikkeling is onderdeel van ‘Building the Future’. In deze aflevering hebben we het over verschillende bestuursmodellen. We proberen te achterhalen welk model het meest succesvol is, met innovatiecentrum At the Park in Rijswijk als voorbeeld. Daarnaast leren we waarom private en commerciële investeerders cruciaal zijn voor het succes van campusontwikkeling en het belang van sterke publieke en private samenwerking. Gastheer Rudy van Beurden bespreekt dit onderwerp met Armand van de Laar (wethouder bij de gemeente Rijswijk), Jacques van Dinteren (voorzitter van IADP) en Michel Leemhuis (CEO van Kadans Science Partner).
#4 Campus Development: De toekomst van innovatiegebieden
Deze speciale miniserie over campusontwikkeling is onderdeel van ‘Building the Future’. In deze laatste aflevering hebben we het over de toekomst van innovatiegebieden. We kijken naar een interessant voorbeeld: Canary Wharf in Oost-Londen. Kadans Science Partner en Canary Wharf Group hebben een joint venture gevormd voor de ontwikkeling van een nieuw wetlab-gebouw van 750.000 sq ft gericht op Life Sciences, in het Londense Canary Wharf. De ontwikkeling zal de eerste fase zijn in de oprichting van een wereldleidend centrum voor gezondheid en levenswetenschappen op de 3,3 hectare grote North Quay site naast het nieuwe Elizabeth Line metrostation. Het is de bedoeling de eens verlaten Docklands te veranderen in 97 hectare Londens meest gewilde kantoor- en winkelruimte. 2 gasten uit het VK bespreken het belang van fysieke interacties en nabijheid, en ideeën over toekomstige ontwikkelingen van dergelijke gebieden.
Gastheer Rudy van Beurden bespreekt dit onderwerp samen met Jinjie Wang (Associate Director Canary Wharf Group), James Sheppard (Managing Director UK & Ireland van Kadans Science Partner) en Paul Jansen (Vice president van IADP).
Aflevering 1: In 20 jaar eten we geen vlees meer
Dat de productie van vlees allerlei nadelen heeft, daar is waarschijnlijk iedereen het wel over eens. Daarom onderzoeken wetenschappers en bedrijven wereldwijd hoe een dieet zonder vlees eruit ziet. Zijn we in staat om afscheid te nemen van de biefstuk op ons bord? Zijn er lekkere alternatieven met dezelfde voedingswaarde? In deze aflevering ontmoet presentator Rudy van Beurden drie experts die antwoorden proberen te vinden op deze vragen: Marc Arts van Greenfood50, Ingrid van der Meer van Wageningen University & Research en Mateo Piano van Innogusto.
Aflevering 2: Het ziekenhuis van de toekomst is je eigen woonkamer
De technologie die artsen in staat stelt de gezondheid van patiënten op afstand te volgen, wordt steeds geavanceerder en biedt een snel groeiend aantal mogelijkheden. Daardoor is het voor patiënten niet meer altijd nodig om naar het ziekenhuis te komen voor een doktersbezoek of medische hulp. Dit is vaak prettiger voor de patiënt, en het bespaart ook aanzienlijke kosten. Betekent dit dat patiënten in de toekomst niet meer naar een ziekenhuis hoeven, en dat ze altijd thuis kunnen blijven als ze ziek zijn? Presentator Rudy van Beurden gaat op zoek naar een antwoord, samen met drie gezondheidsexperts: Waander van Heerde van Enzyre, Wanne Wiersinga van NL MoveUP en Koen van den Hurk van Health Valley.
Aflevering 3: Volledig autonoom rijden op publieke wegen is in de toekomst mogelijk
Auto’s nemen steeds meer taken van bestuurders over. Denk maar aan parkeren of rijden op de snelweg. Technisch is er dus al veel mogelijk als het gaat om autonoom rijden. Maar hoe realistisch is het dat een auto in de toekomst alle taken van de mens overneemt? Is het mogelijk voor een slimme auto om dezelfde hoeveelheid impulsen te verwerken als een menselijke bestuurder terwijl hij door een drukke stad rijdt? Kan een geautomatiseerd systeem dezelfde weloverwogen keuzes maken als de mens. Presentator Rudy van Beurden verkent de uitdagingen van autonoom rijden met drie slimme denkers: Maarten Steinbuch (Scientific Director Eindhoven Engine), Olaf op den Camp (Senior Consultant TNO) en Gijs Dubbelman (Head of Mobile Perception Systems lab at TU/e & CTO AI in Motion (AIIM).
Aflevering 4: in 2040 is ons voedsel klimaatneutraal
Ons voedselsysteem is een zeer complex systeem dat bestaat uit een wereldwijd netwerk met miljoenen leveranciers, boeren, vervoerders en fabrieken. Dit is een energieverslindend systeem dat vaak een grote impact heeft op het klimaat en de natuur. Is er een manier om de wereldbevolking te voeden op een manier die minder schade toebrengt aan onze planeet en die zelfs volledig klimaatneutraal is? Presentator Rudy van Beurden onderzoekt of deze ambitie realistisch is in een gesprek met drie vooraanstaande experts op het gebied van voedsel: Marjolein Brasz van Foodvalley NL, Liesbeth Luijendijk van OnePlanet Research Center en Jason Kiem van InsectoCycle.
Aflevering 5: Je volgende dokter wordt een robot
Als er één gebied is waar technologische ontwikkelingen elkaar in hoog tempo opvolgen, dan is het wel de medische sector. Een groeiend aantal medische ingrepen wordt reeds uitgevoerd door robots en andere vormen van hyper-intelligente technologie. Is dit het begin van een tijdperk waarin artsen overbodig zijn? Presentator Rudy van Beurden probeert daar achter te komen. Daarom heeft hij drie gezondheidsexperts uitgenodigd: Bram de Beer van Eindhoven Medical Robotics, Jasmijn Kok van Juno Perinatal en Roel Boumans van Behavioral Science Institute (BSI) Radboud Universiteit.
Aflevering 6: De race tegen cybercriminaliteit is niet te winnen
Online criminaliteit is nu net zo gewoon en voor de hand liggend als in de offline wereld: Ddos-aanvallen, diefstal van persoonsgegevens, phishing… en ga zo maar door. Maar in onze verbonden maatschappij staat er vaak veel op het spel wanneer computersystemen falen. Online beveiliging wordt elke dag slimmer, efficiënter en robuuster. Aan de andere kant worden cybercriminelen ook steeds beter. De grote vraag is: wie gaat deze race winnen? Gastheer Rudy van Beurden heeft drie gasten uitgenodigd die experts zijn op het gebied van online beveiliging: Elisa Costante, Vice President of Research Forescout Technologies Inc., John Koot, Alliance Director OrangeNXT en Luca Allodi, Assistant Professor Eindhoven University of Technology.
Aflevering 7: in 20 jaar zijn cel en gentherapie voor kanker alledaags
Kanker is een van de meest verwoestende ziekten ter wereld. De behandeling ervan kan zwaar zijn en een aantal nare bijwerkingen hebben. Gelukkig hebben wetenschappers nu een beter idee over hoe kanker moet worden behandeld, en de experimentele technieken die nu worden gebruikt, kunnen in de toekomst gemeengoed worden. Tenminste, dat is wat veel deskundigen denken. Gastheer Rudy van Beurden heeft drie gasten uitgenodigd die experts zijn op dit gebied: Jacqueline Barry, Chief Clinical Officer bij CT Catapult; Erik Manting, CEO bij Immunicum AB, en Trudy Straetemans, Assistant Professor aan het UMC Utrecht.
Aflevering 8: Een toekomst zonder fossiele brandstoffen is een illusie
De zoektocht naar hernieuwbare energiebronnen wint steeds meer terrein. Wind- en zonne-energie kennen we al langer, maar er zijn nog talloze andere innovaties die emissievrije energie opwekken. De vraag die we in deze aflevering proberen te beantwoorden is: kunnen we in de toekomst echt afscheid nemen van fossiele brandstoffen Gastheer Rudy van Beurden heeft drie gasten uitgenodigd die expert zijn op dit gebied: Johan Knijp, Head of Section Flow and Fuel bij DNV, Nick Hol, Head Project Manager van Team Solid en Olaf Adan, CEO van Cellcius.