Wat is een cleanroom?

Informatie over cleanrooms

Wat is een cleanroom?

Volgens de NEN-EN-ISO 14644-1 norm is een cleanroom een ruimte waarbinnen de concentratie van in de lucht zwevende verontreinigingen wordt beperkt tot gespecificeerde grenzen. Een cleanroom is een zeer zuivere werkomgeving. De luchtdruk in een cleanroom is hoger dan in de ruimten buiten de cleanroom om ervoor te zorgen dat ‘vuile’ lucht niet naar binnen kan.

Waar heb je een cleanroom voor nodig?

Als je producten moet produceren of behandelen die kwetsbaar zijn kan een cleanroom al een uitkomst bieden. Maar ook als medewerkers handelingen uit moeten voeren die kritisch zijn en er slechts een minimum aan stofdeeltjes in de ruimte aanwezig mag zijn, is een cleanroom vaak gewenst of verplicht.

Clean room klasse? Wat zijn ISO normen voor clean rooms?

De ISO norm voor cleanrooms, ISO 14644-1 bestaat uit meerdere klasses, namelijk ISO klasse 1 t/m ISO klasse 9. Iedere klasse heeft zo zijn eigen maximale hoeveelheid concentratie stofdeeltjes, afhankelijk van de grote van deze deeltjes. Cleanrooms zijn dus geclassificeerd volgens het aantal deeltjes van een maximale omvang per hoeveelheid lucht.

Op de Wikipedia pagina over cleanrooms kunt u meer lezen over de verschillende classificaties van cleanrooms: http://nl.wikipedia.org/wiki/Cleanroom

Welke cleanroom inrichting is voor mij het beste?

Cleanrooms zijn er in vele vormen en maten. Met onze focus op en ervaring in het verhuren van multifunctionele bedrijfsruimte voor science bedrijven, kan Kadans Science Partner u als geen ander adviseren bij de opzet of de inrichting van een clean room. Daarbij spelen het werkproces en de normen en eisen welke gelden in uw productieomgeving de belangrijkste rol.

Welke cleanroom voor u het beste is hangt af deze en meer factoren. Denk aan uw producten, de mensen en handelingen die zij uit moeten voeren, hoe kiem- en stofarm de omgeving moet zijn, de wettelijke eisen en regelgeving, en bepaalde regels zoals de Good Manufacturing Practice (EU GMP) waaraan uw organisatie zich mogelijk wil houden. Kadans Science Partner kent de eisen die u aan de zeer zuivere werkomgeving stelt als geen ander en is in staat u optimaal te adviseren en faciliteren.