Kadans voegt hoofdstad Amsterdam toe aan internationale portefeuille.

De gemeente Amsterdam en Amsterdam Universitair Medische Centra (UMC) hebben Kadans Science Partner geselecteerd om een kavel op het Medical Business Park te ontwikkelen. Het Medical Business Park is een medisch georiënteerd bedrijvenpark op het terrein van Amsterdam UMC, locatie AMC in Zuidoost. Voor de ontwikkeling van kavel E was in oktober 2019 een tender uitgeschreven. Kadans Science Partner gaat op de kavel minimaal 7.000 m2 bruto vloeroppervlak realiseren voor bedrijven en instellingen gericht op de medische dienstverlening. Het gaat om laboratoriumruimte en ondersteunende kantoorfuncties. De bouwwerkzaamheden starten begin 2021.  

Wethouder Victor Everhardt (Economische Zaken): De ontwikkeling van dit gebouw op het Medical Business Park is een sterke impuls voor verdere innovatie in de life sciences & health sector. De uitbreiding van laboratoriumcapaciteit op het park speelt in op de groeiende vraag naar ruimte voor laboratoria. De gedeelde labruimtes zorgen er voor dat wetenschappers de kosten van onderzoek kunnen delen en gemakkelijker kennis kunnen uitwisselen. Deze wetenschappers leveren een belangrijke bijdrage aan de toekomstige gezondheidszorg in Amsterdam en daarbuiten.”

Duurzaam gebouw voor meerdere huurders
Kadans Science Partner is gespecialiseerd in projecten voor kennisinstellingen en afdelingen onderzoek & ontwikkeling van bedrijven. Op dit moment heeft Kadans 30 gebouwen in binnen- en buitenland in haar portefeuille en is zij met meer dan 275 bedrijven actief in de sectoren: life sciences & health, medical technology, biobased industry, agri-food en high-tech. Kadans Science Partner zal op kavel E van het Medical Business Park een toekomstbestendig en energieneutraal gebouw realiseren. Ook zal Kadans blijvend betrokken zijn bij het selecteren van huurders en het bewaken van de randvoorwaarden.

Emile Spek, directeur huisvesting Amsterdam UMC: “Het Amsterdam UMC ziet uit naar de samenwerking met Kadans en verwacht dat de realisatie van een multi-tenant gebouw voor onderzoek in de gezondheidszorg een verdere stimulans zal zijn voor het LSH segment.”

Chiel van Dijen, commercieel directeur van Kadans: “Wij kijken ernaar uit een bijdrage te mogen leveren aan de ontwikkeling van het Medical Business Park in Amsterdam. Wij geloven in de kracht van inspirerende gebouwen met centrale voorzieningen en services, zodat innovatie en ondernemerschap samen komen. Dit park is een unieke toevoeging aan ons internationale netwerk van science parks. We gaan dan ook met veel enthousiasme een mooie invulling geven aan kavel E, waar we ook in de toekomst de bedrijvigheid zullen blijven ondersteunen.”

Ontwikkeling Medical Business Park
De ontwikkeling van het Medical Business Park is belangrijk om de positie van de Metropoolregio Amsterdam als internationale life sciences & health locatie verder te versterken. Op het Medical Business Park is in totaal 100.000 vierkante meter beschikbaar voor nieuwbouw. De huidige markt vraagt van wetenschappers dat ze hun onderzoek verbreden en versnellen, terwijl ze tegelijkertijd de ontwikkelkosten reduceren. Daarom wordt steeds vaker gebruik gemaakt van gedeelde onderzoeksvoorzieningen. Met gedeelde voorzieningen komen hoogwaardige mogelijkheden ook binnen het bereik van starters en doorstarters. Dit vergroot de kans op wetenschappelijke en commerciële doorbraken en biedt starters meer mogelijkheden door te groeien tot volwassen ondernemingen.