Terwijl vrijwel alle ogen gericht zijn op vaccins tegen Covid-19, werkt Protinhi Therapeutics aan een ander middel dat de pandemie kan helpen bezweren: virusremmers. Deze verminderen de ernst van het ziekteverloop aanzienlijk én kunnen een toekomstige uitbraak voorkomen. Er is echter een probleem: de ontwikkeling loopt trager dan gehoopt vanwege onvoldoende middelen.

Het Nijmeegse biotechbedrijf Protinhi werkt al een paar jaar aan virusremmers tegen tropische infectieziekten, zoals dengue en het WestNijlvirus, dat sinds kort ook in Nederland voorkomt. “Toen Covid-19 opdook, zijn we direct in onze stoffenbibliotheek gaan kijken en gaan zoeken naar verbindingen die dit virus kunnen remmen”, zegt Bernd van Buuren, directeur van Protinhi. “Samen met kennisinstellingen onderzoeken we wat het beste werkt tegen dit virus en hoe we een toekomstige uitbraak kunnen voorkomen.”

Van Buuren kreeg afgelopen zomer een definitieve go van Health Holland voor PanCoroNed: een nieuwe samenwerking tussen de Radboud Universiteit in Nijmegen, Universiteit Utrecht, Leiden UMC en de bedrijven Avivia en Protinhi (beide gevestigd op de Novio Tech Campus in Nijmegen) voor de ontwikkeling van virusremmers tegen Covid-19. PanCoroNed is mede het resultaat van de samenwerking in het Health en High Tech ecosysteem van Nijmegen.

Lees het hele artikel bij Innovation Origins door hieronder op de knop te klikken.