“Dit is een belangrijke erkenning van de potentiële impact van de technologie op de oogchirurgie en de positie van het bedrijf op het gebied van medische robotica met hoge precisie.”

Voor de verdere ontwikkeling van robot-geassisteerde oogchirurgie zijn de Eindhovense Medtech start-up Preceyes en het Mount Sinai Health System (VS) een strategische samenwerking aangegaan. Als onderdeel daarvan heeft Mount Sinai een kapitaalsinvestering gedaan in Preceyes en treedt de instelling toe tot de Raad van Bestuur. Met deze samenwerking moet het voor Preceyes makkelijker worden om de Amerikaanse markt te betreden, inclusief de daarvoor noodzakelijke FDA-goedkeuring.

De investering in aandelen (waarvoor geen financiële details zijn gedeeld) is niet de eerste stap in de samenwerking. In juni 2020 al werd er een experimenteel Preceyes Chirurgisch Systeem geïnstalleerd in het New York Eye and Ear Infirmary of Mount Sinai (NYEE) in juni 2020. Dit was de eerste medische robot voor oogheelkunde in de Verenigde Staten. Het Preceyes Surgical System is nog niet goedgekeurd voor gebruik in de VS. NYEE gebruikt de robot momenteel om laboratoriumonderzoek uit te voeren, mogelijke toekomstige klinische toepassingen te verkennen en de technologie te introduceren bij onderzoekers van NYEE.

Preceyes en Mount Sinai zijn van plan om samen te werken aan de verdere ontwikkeling van hoge-precisie behandelingen, om uiteindelijk de eerste klinische studies van deze technologie in de Verenigde Staten te kunnen lanceren.

Gerrit Naus, mede-oprichter en Chief Executive Officer van Preceyes noemt de samenwerking met Mount Sinai “een belangrijke erkenning” van de potentiële impact van de technologie op de oogchirurgie en de positie van zijn bedrijf op het gebied van medische robotica met hoge precisie. “We zijn blij met Mount Sinai als partner om Preceyes verder te laten uitgroeien tot een toonaangevend medisch robotica bedrijf. De investering en het partnerschap van Mount Sinai vormen een belangrijke mijlpaal die onze langetermijnstrategie ondersteunt.”

Sean Ianchulev, hoogleraar oogheelkunde en hoofd van het Microchirurgische Robotica Programma aan NYEE: “Onze faculteit en leiding bij Mount Sinai werken onophoudelijk om betere zorg aan onze patiënten te brengen. Het is opmerkelijk dat, te midden van een pandemie, NYEE blijft innoveren en de weg wijst naar de toekomst in chirurgische robotica voor oogheelkundige zorg in de VS.”